Сайт працює у тестовому режимі

Офіційний вебсайт

ЦЕНТРАЛЬНА ВИБОРЧА КОМІСІЯ

Зверенння успішно відправленно

ЦВК тестово перевірить систему Державного реєстру виборців

14.09.2023 - 18:21

Як повідомлялося, у зв’язку із введенням в Україні воєнного стану та з метою захисту цілісності бази даних автоматизованої інформаційно-комунікаційної системи “Державний реєстр виборців”

, забезпечення захисту персональних даних, її захисту від несанкціонованого доступу, незаконного використання, незаконного копіювання, спотворення, знищення даних АІКС Реєстру, забезпечення її кіберзахисту 24 лютого 2022 року Комісія постановою тимчасово, на час дії воєнного стану, припинила функціонування АІКС Реєстру, а також її ведення органами ведення Реєстру.

Водночас, у зв’язку з новими загрозами та викликами сьогодення, Комісія приділяє велику увагу питанню кіберзахисту та технологічній модернізації, яка до того ж визначена одним з стратегічних напрямків роботи Комісії.

Тож у Комісії була проведена оптимізація інформаційно-комунікаційної інфраструктури, зокрема й щодо АІКС ДРВ, стосовно інфраструктури, доступу, віртуалізації і систем резервного копіювання, а також кіберзахисту. Це дало змогу сформувати єдиний центр відповідальності за підтримку функціонування та розвитку інформаційно-комунікаційної інфраструктури та реалізувати цілісний системний підхід до забезпечення кібербезпеки ЦВК, а також забезпечити захист від кіберзагроз навмисного або випадкового характеру і контроль за доступом, внесенням змін до інформаційних систем, зокрема АІКС Реєстру. 

Окрім того, потребувало налагодження програмних і апаратних засобів захисту інформації в АІКС Реєстру, доступу до цієї системи користувачів з використанням кваліфікованих електронних довірчих послуг, а також запровадження сучасних технологій та засобів захисту інформації, кібербезпеки та кіберзахисту для посилення захищеності АІКС Реєстру, зокрема в умовах військової агресії російської федерації проти України. 

Відтак Комісія під час сьогоднішнього засідання ухвалила рішення ввести АІКС ДРВ у тестову експлуатацію. Експлуатація має технологічний характер та не передбачає будь-якої обробки персональних даних виборців. 

Як наголосив заступник Голови Комісії Сергій Дубовик, це рішення не передбачає поновлення функціонування Державного реєстру виборців чи підготовку до виборів під час війни. Це плановий захід, головна мета – в тестовому режимі відновити канали зв’язку із відділами ведення ДРВ, визначитися із їх кадровим забезпеченням.

Пресслужба
Секретаріату Комісії