Сайт працює у тестовому режимі

Офіційний вебсайт

ЦЕНТРАЛЬНА ВИБОРЧА КОМІСІЯ

Зверенння успішно відправленно

ЦВК розглянула скарги на дії Запорізької міської ТВК та окремі питання її діяльності

08.05.2024 - 16:45

До Центральної виборчої комісії надійшли скарги кандидатів у депутати Запорізької міської ради на місцевих виборах 25 жовтня 2020 року Андрія Бережного та Надії Мороз, включених до виборчих списків Запорізької територіальної організації політичної партії “Європейська солідарність”, суб’єктом оскарження в яких визначено Запорізьку міську територіальну виборчу комісію.

Так, Андрій Бережний у своєму зверненні просив визнати такою, що не відповідає вимогам законодавства про вибори та порушує виборчі права громадян, бездіяльність цієї ТВК, яка полягає у неприйнятті нею рішення щодо визнання його обраним депутатом вказаної міськради від зазначеної місцевої організації партії як наступного за черговістю кандидата замість депутата, чиї повноваження достроково припинені. А також – зобов’язати цю комісію вирішити вказане питання.

Своєю чергою Надія Мороз просила визнати такою, що не відповідає вимогам законодавства про вибори та порушує виборчі права громадян, бездіяльність зазначеної виборчої комісії, яка полягає у нереєстрації її депутатом Запорізької міськради, обраним від тієї ж місцевої організації партії, та зобов’язати вказану ТВК вирішити це питання.

Розглянувши скаргу Андрія Бережного, додані до неї документи, зважаючи на іншу наявну в Комісії інформацію, ЦВК задовольнила цю скаргу та визнала такою, що не відповідає вимогам законодавства про вибори і порушує виборчі права громадян, бездіяльність Запорізької міської ТВК, яка полягає у неприйнятті нею рішення щодо визнання зазначеного кандидата обраним депутатом Запорізької міськради.

Водночас під час розгляду скарги Надії Мороз із наявних в Комісії документів вбачалося, що наступним за черговістю кандидатом замість депутата, чиї повноваження достроково припинені, стала Таміла Зубкова, яка рішенням зазначеної ТВК була визнана обраною депутатом вказаної міськради. Разом з тим, міська виборча комісія не прийняла рішення щодо Таміли Зубкової, так само, як і не визнала обраним депутатом наступного за черговістю кандидата – Надію Мороз.

Отже, враховуючи вимоги, заявлені у цій скарзі, Комісія зауважила, що прийняттю рішення вказаної ТВК про реєстрацію Надії Мороз депутатом Запорізької міськради повинно передувати прийняття виборчою комісією рішення про визнання Таміли Зубкової такою, яка не набула депутатського мандата, та рішення про визнання Надії Мороз обраною депутатом, а також подання нею у встановлені строки документів, необхідних для її реєстрації. Відтак ЦВК відмовила у задоволенні зазначеної скарги.

Окрім того, керуючись повноваженнями, встановленими відповідними нормами законодавства, під час розгляду вказаних скарг Комісія за власною ініціативою розглянула питання діяльності Запорізької міської ТВК. При цьому ЦВК також взяла до уваги інформацію, викладену в скарзі Запорізької обласної організації політичної партії “Слуга народу”, яку було повернуто суб’єкту звернення без розгляду у зв’язку з недотриманням передбачених вимог. В ній, зокрема, йшлося про бездіяльність зазначеної комісії, що полягає у невизнанні обраним депутатом Запорізької міськради наступного за черговістю кандидата від вказаної місцевої організації партії у зв’язку з достроковим припиненням повноважень депутата цієї ради Катерини Грицай.

Таким чином, розглянувши наявні в Комісії документи, враховуючи іншу інформацію, ЦВК зобов’язала Запорізьку міську ТВК не пізніше 28 травня 2024 року:

– вирішити питання щодо визнання Андрія Бережного обраним депутатом Запорізької міської ради на місцевих виборах 25 жовтня 2020 року як наступного за черговістю кандидата в депутати у відповідному територіальному виборчому списку від Запорізької територіальної організації політичної партії “Європейська солідарність” замість Олександра Константинова, чиї повноваження достроково припинені;

– вирішити питання щодо визнання обраним депутатом цієї ж міськради на вказаних місцевих виборах наступного за черговістю кандидата у відповідному виборчому списку від Запорізької обласної організації політичної партії “Слуга народу” замість Катерини Грицай, чиї повноваження достроково припинені;

– прийняти одне з рішень, передбачених статтею 283 Виборчого кодексу України, у зв’язку з визнанням Таміли Зубкової обраною депутатом Запорізької міської ради відповідною постановою Запорізької міської ТВК.

Про ухвалені рішення вказана комісія зобов᾽язана в установленому порядку невідкладно поінформувати ЦВК.  

Окрім того, Комісія звернула увагу голови цієї ТВК Дмитра Ворожка на необхідність забезпечення ним неухильного дотримання вимог Конституції України, Виборчого кодексу України та законів України в частині порядку організації роботи зазначеної комісії.

Також звернуто увагу цієї комісії та її членів на необхідність неухильного дотримання вимог законодавства України в ході реалізації своїх повноважень, зокрема щодо заміщення депутатів місцевої ради, та організації своєї роботи.

Пресслужба
Секретаріату Комісії