Сайт працює у тестовому режимі

Офіційний вебсайт

ЦЕНТРАЛЬНА ВИБОРЧА КОМІСІЯ

Зверенння успішно відправленно

ЦВК продовжує вивчати досвід щодо проведення повоєнних виборів

02.10.2023 - 20:57

У межах Плану дій Ради Європи для України на 2023-2026 роки “Стійкість, відновлення та відбудова” відбулася онлайн презентація аналітичних оглядів досвіду Боснії і Герцеговини та Республіки Хорватія щодо організації й проведення виборів: від післявоєнних викликів до криз останнього часу.

Представлена презентація – це результат кропіткої роботи. Адже протягом 2023 року на запит українських органів влади Рада Європи організувала низку зустрічей для представників Центральної виборчої комісії, Комітету Верховної Ради України з питань організації державної влади, місцевого самоврядування, регіонального розвитку та містобудування з представниками органів адміністрування виборів Боснії і Герцеговини та Республіки Хорватія. Ці країни ділилися досвідом проведення виборів у післявоєнний період і давали слушні поради, які дуже потрібні Україні.  

Сьогодні на заході були присутні члени Центральної виборчої комісії, представники її Секретаріату, народні депутати України, представники секретаріату Комітету Верховної Ради України з питань організації державної влади, місцевого самоврядування, регіонального розвитку та містобудування, представники профільних громадських організацій та міжнародної спільноти.

“Сьогоднішній захід – це подальше реагування, яке базується на домовленостях з українською владою в рамках діалогу щодо забезпечення належного врядування в Україні, зважаючи на виклики післявоєнного періоду. Аналітичний огляд, який був представлений нашими партнерами, є результатом низки досліджень, а також багатьох дискусій, які зумовлять напрацювання в Україні іновативних підходів для забезпечення вільних та незалежних післявоєнних виборів”, – зазначив Голова Офісу Ради Європи в Україні пан Мачей Янчак, запевнивши, що Рада Європи залишається відданою підтримці Україні.

Народний депутат України, заступник голови Комітету Верховної Ради України з питань організації державної влади, місцевого самоврядування, регіонального розвитку та містобудування Аліна Загоруйко зауважила, що українцям цінний досвід країн, яким вдалося досягти миру і провести післявоєнні вибори, незважаючи на різницю у причинах військових конфліктів, значній відмінності в масштабах та в способі врегулювання цих конфліктів.

“Для нас дуже цікавим є досвід обмеження виборчих прав Боснії і Герцеговини, а також спосіб реєстрації активних громадян за кордоном у Хорватії. Також цікаве використання тимчасових виборчих дільниць, враховуючи той факт, що значна кількість нашої виборчої інфраструктури зруйнована. Для нас також дуже важливою є тема приведення у відповідність українського законодавства до законодавства ЄС”, – наголосила Аліна Загоруйко.

Член ЦВК Павло Любченко зазначив, що на сьогодні на різних експертних майданчиках аналізуються можливості запровадження активної реєстрації виборців, які перебувають за межами України.

“Це новизна для нашої виборчої системи, тому що українські виборці звикли до пасивної реєстрації. Їх включення до реєстру здійснювали уповноважені органи, а громадяни, використовуючи кабінет виборця, могли перевірити дані про себе. Але сьогодні дані, які знаходяться в різних консульствах, не відображають дійсність. Багато зареєстрованих українців або повернулись додому, або перемістились в інші країни. Тобто міграція виборців залишається великою і без активної реєстрації скласти списки виборців надзвичайно складно”, – зауважив Павло Любченко.

Член Комісії Вікторія Глущенко акцентувала на тому, що під час організації перших повоєнних виборів неприпустимим є пониження високих стандартів їх проведення, які Україна демонструвала раніше. Крім того, потребують вирішення питання строків їх призначення. Також вона зазначила, що в Україні велика кількість замінованих територій.

“Насамперед – це питання безпеки громадян України. Ми повинні гарантувати не лише легітимність виборів, але й безпеку усім членам виборчих комісій, кандидатам, офіційним спостерігачам і самим виборцям”, – наголосила Вікторія Глущенко.

Заступник Голови ЦВК Віталій Плукар подякував усім стейкхолдерам за організацію онлайн майданчика, який став своєрідним містком для можливості здійснення на належному рівні обміну досвідом і відчути проблематику, яка стосуватиметься українських реалій.

“Було багато дискусій щодо проблем, з якими Україна може стикнутися під час організації майбутніх повоєнних виборів. Піднімались питання щодо забезпечення голосування українців за кордоном, внутрішньо переміщених осіб, актуалізації Державного реєстру виборців, проведення  інформаційних кампаній та інші не менш актуальні питання. Вкрай важливо знайти найбільш прийнятні шляхи вирішення проблемних моментів. Представники державних органів, громадянського суспільства та експертного середовища активно працюють над цим, і такі зустрічі, вивчення досвіду інших країн неабияк допомагають”, – констатував Віталій Плукар.

Нагадаємо, що у період з лютого до жовтня 2023 року вже відбулось сім онлайн зустрічей з представниками Боснії і Герцеговини та Республіки Хорватія, а також організовано ознайомчий візит до міста Сараєво. Відповідний досвід стане корисним для України в процесі пошуку рішень щодо викликів, пов’язаних з підготовкою організації та проведення перших повоєнних виборів.

Пресслужба
Секретаріату Комісії