Сайт працює у тестовому режимі

Офіційний вебсайт

ЦЕНТРАЛЬНА ВИБОРЧА КОМІСІЯ

Зверенння успішно відправленно

ЦВК підписала Меморандум про взаєморозуміння з Центральною виборчою радою Королівства Іспанії

16.10.2023 - 10:43

Наприкінці травня цього року у Брюсселі відбувся парламентський виборчий діалог на тему: “Виклики та потреби щодо організації проведення голосування за кордоном для післявоєнних виборів в Україні”. Його учасниками стали члени Європарламенту, голови виборчих комісій різних країн, представники урядів, міжнародних та українських громадських організацій. У розвиток діалогу, з метою налагодження двосторонньої співпраці та більш детального з’ясування особливостей забезпечення виборчих прав українських громадян в конкретних державах було заплановано здійснити низку візитів до країн, в яких перебуває найбільше наших виборців.

Першою з таких держав стала Іспанія. Це – одна із країн, де проживає найбільше українських громадян. Лише з моменту повномасштабного вторгнення рф Королівство прихистило понад 180 тисяч наших співвітчизників. Тож минулого тижня українська делегація, в складі якої, окрім Голови, членів Центральної виборчої комісії та представників Секретаріату Комісії, були також представники Міністерства закордонних справ України, Посольства України в Іспанії, консули України в містах Барселона та Малага, а також представниця International IDEA, відвідала Мадрид. Робочий візит мав на меті налагодження співпраці між виборчими органами України та Іспанії, вивчення досвіду Королівства Іспанії в організації голосування за кордоном, а також вивчення можливостей організації голосування на повоєнних виборах українських виборців, які перебувають в Іспанії. 

У Мадриді делегація ЦВК зустрілася з Головою та представниками Центральної виборчої ради Іспанії*. Під час спілкування йшлося про ситуацію в Україні та підготовку до повоєнних виборів.

 “У нашій країні вибори під час війни не проводяться, але необхідно  підготуватися до повоєнних виборів. І хоча ми маємо надзвичайно багато викликів, спричинених повномасштабним вторгненням, ми вже зараз активно готуємось до того, щоб провести перші повоєнні вибори якнайкраще, у максимальній відповідності демократичним стандартам, щоб підтвердити свій євроінтеграційний вимір”, – зазначив Голова ЦВК Олег Діденко.

Голова Центральної виборчої ради Іспанії Мігель Колменеро Менендез де Луарка наголосив на цілковитій підтримці України у цей надскладний для нашої держави час. “Я особисто дуже вражений наслідками цієї війни. Від усіх нас бажаю, щоб війна закінчилась якомога швидше і закінчилась так, як і повинно бути – перемогою України. І ви повернулися б до розбудови демократичної держави”, – додав Голова ЦВР Іспанії.

На цій зустрічі сторони домовилися про подальшу співпрацю та підписали Меморандум про взаєморозуміння між Центральною виборчою комісією України та Центральною виборчою радою Іспанії. Документ засвідчили Голова ЦВК Олег Діденко та Голова ЦВР Іспанії Мігель Колменеро Менендез де Луарка. У меморандумі йдеться, зокрема, про співпрацю у таких сферах:

– підвищення інституційної спроможності органів адміністрування виборів;

– забезпечення реалізації та захисту виборчих прав громадян;

– забезпечення кібербезпеки та кіберзахисту;

– вдосконалення національного законодавства про вибори та референдуми тощо.

Як зауважив Голова ЦВК Олег Діденко, підписання такого меморандуму – дуже важлива подія. Адже історично так склалося, що Комісія після її утворення  мала тісні контакти переважно з пострадянськими країнами. В сьогоднішніх умовах, коли євроінтеграційний вектор розвитку України не має альтернативи, важливо посилювати співпрацю з країнами Європейського Союзу, переймати досвід і кращі практики у виборчій сфері у країн розвинутої демократії.

“Підписання Меморандуму – це також символічна подія. Це важливий сигнал не тільки Комісії, але й усьому українському суспільству, що наша боротьба не даремна, що наше місце в Європі, що ми рухаємося в правильному напрямку, що нас тут підтримують і чекають. Водночас це й нагадування про те, що якщо ми прагнемо в європейську сім’ю, маємо відповідати всім критеріям і стандартам, зокрема, у сфері виборів”, – наголосив Олег Діденко.

Візит делегації ЦВК до Іспанії відбувся за сприяння і підтримки Міжнародного інституту демократії та допомоги виборам (International IDEA).

* Довідково: Центральна виборча рада Іспанії – постійно діючий орган, що складається з 13 членів. Центральна виборча рада опікується абсолютно всіма питаннями, пов’язаними з виборами та виборчим процесом, її основна функція – контроль та нагляд за законністю виборів.

Пресслужба
Секретаріату Комісії