Сайт працює у тестовому режимі

Офіційний вебсайт

ЦЕНТРАЛЬНА ВИБОРЧА КОМІСІЯ

Зверенння успішно відправленно

Представники ЦВК взяли участь в обговоренні пріоритетних напрямків реформування виборчого законодавства в контексті виконання Україною актуальних міжнародних рекомендацій

26.03.2024 - 17:51

Комітет Верховної Ради України з питань організації державної влади, місцевого самоврядування, регіонального розвитку та містобудування спільно зі Всеукраїнською громадською організацією “Громадянська мережа “ОПОРА” та у співробітництві зі всеукраїнськими асоціаціями органів місцевого самоврядування провели круглий стіл на тему: “Пріоритетні напрямки реформування виборчого законодавства в контексті виконання Україною актуальних міжнародних рекомендацій”.

У заході взяли участь народні депутати України, представники Центральної виборчої комісії, інших державних органів, вітчизняних, міжнародних неурядових організацій, а також науковці та експерти.

Голова Комітету Верховної Ради України з питань організації державної влади, місцевого самоврядування, регіонального розвитку та містобудування народна депутатка України Олена Шуляк у своєму вітальному слові акцентувала на тому, що 2024 рік можна назвати роком виборів. Адже в цьому році у 70 країнах світу проводяться вибори і, якби не повномасштабне вторгнення рф, Україна також би була в цьому процесі.

“Однак ніщо нам не заважає напрацьовувати зміни до законодавства. У 2020 році ми проводили вибори за новою виборчою системою, але розуміємо, що перші повоєнні вибори вимагатимуть певних змін. І основне завдання –  провести їх у демократичний спосіб. Наш Комітет готовий впроваджувати всі зміни, які нам рекомендують, і напрацьовувати якісне законодавство”, –  підкреслила  Олена Шуляк.

Голова ЦВК Олег Діденко акцентував, що вибори на росії, які відбулись нещодавно, не можна назвати вільним волевиявленням, а тільки –профанацією. Україні ж важливо підтримувати свій курс і готуватись до складних і водночас надзвичайно важливих перших повоєнних виборів.

“Звіт Єврокомісії щодо України в межах пакету розширення ЄС вказує, що попри виклики війни та роботу в надзвичайних умовах, законодавча база досягла значного прогресу на шляху до європейської інтеграції. Разом з тим слід продовжувати реформу виборчого законодавства, згідно рекомендацій ОБСЄ.

Ми маємо вчасно все зробити, щоб належним чином підготуватися, і сьогоднішній захід – це чудова нагода обмінятися досвідом, напрацюваннями і зробити важливий внесок у справу організації та проведення перших повоєнних виборів. Згідно найкращих світових практик і з дотриманням високих стандартів, що мають підтвердити цілковиту готовність до  євроінтеграційних правил”, – наголосив Олег Діденко.

Голова правління Всеукраїнської громадської організації “Громадянська мережа “ОПОРА” Ольга Айвазовська вважає, що сьогодні країна проходить методологічну оцінку з боку ЄС щодо відповідності України європейським цінностям, зокрема, виборчому процесу.  

“Ті рекомендації, які надавались Україні тривалий період часу після кожного виборчого циклу, так чи інакше потребують перегляду, оновлення і імплементації на рівні закону. Тому що без широкого спектру рішень Україна не демонструватиме прогрес в цій частині.  

Ми не можемо організовувати та проводити вибори у період воєнного стану, ми, принаймні, маємо демонструвати бажання імплементувати рекомендації, які давно перезріли. Ми розуміємо, що виборча система змінилась і певні підходи потребують перегляду”, – підкреслила Ольга Айвазовська.

Учасники заходу обговорили ключові пріоритетні напрямки реформування виборчого законодавства, запропоновані провідними національними та міжнародними спостережними місіями, а також висновки, отримані за результатами імплементації положень Виборчого кодексу України під час організації та проведення місцевих виборів у 2020 році.

У межах панельних дискусій круглого столу особливу увагу було приділено таким питанням:

– вдосконаленню виборчих систем, визначених Виборчим кодексом України для різних типів виборів;

– підвищенню рівня професіоналізації органів адміністрування виборів та референдумів;

– порядку контролю за надходженням і витратами коштів політичних партій та виборчих фондів.

Окрім того, учасники заходу представили шляхи законодавчого вирішення зазначених вище питань, запропоновані робочою групою Комітету щодо напрацювання комплексних змін у виборче законодавство з метою уніфікації механізмів правового регулювання виборчого процесу в Україні.

Пресслужба
Секретаріату Комісії