Сайт працює у тестовому режимі

Офіційний вебсайт

ЦЕНТРАЛЬНА ВИБОРЧА КОМІСІЯ

Зверенння успішно відправленно

“Голосування українських громадян в умовах викликів масштабної міграції” – народні депутати, члени ЦВК, науковці та експерти обговорили основні виклики повоєнних виборів

25.10.2023 - 19:32

Комітет Верховної Ради України з питань організації державної влади, місцевого самоврядування, регіонального розвитку та містобудування у партнерстві з Громадянською мережею ОПОРА та Міжнародною фундацією виборчих систем (IFES) в Україні провели круглий стіл «Голосування українських громадян в умовах викликів масштабної міграції». В обговоренні взяли участь народні депутати України, члени Центральної виборчої комісії, представники інших державних органів, вітчизняних, міжнародних організацій та інституцій, науковці й експерти.

Головною темою обговорень стало забезпечення виборчих прав переміщених всередині та поза межами країни українських громадян, а також голосування військовослужбовців.

У своєму вітальному слові народна депутатка України, Голова Комітету з питань організації державної влади, місцевого самоврядування, регіонального розвитку та містобудування Олена Шуляк зазначила, що за кордоном перебуває понад 8 мільйонів українців. Чимало з них не матиме куди повернутись через зруйновану інфраструктуру, хтось – після закінчення війни ще чекатиме деякий час на повернення. І цим виборцям, що залишатимуться за кордоном під час повоєнних виборів, потрібно забезпечити можливість проголосувати.

Виконувач обов’язків директора IFES Україна Гіо Кобахідзе запевнив, що наша країна отримає необхідну допомогу. Закцентувавши, що до початку повномасштабного вторгнення Україна продемонструвала величезний прогрес у виборчій реформі і продовжує працювати в цьому напрямі – готуватись до повоєнних демократичних виборів.

«Попри те, що ми не очікуємо виборів найближчим часом з об’єктивних причин, міжнародні стандарти свідчать про те, що необхідно змінювати законодавство щонайменше за 12 місяців до дати виборів. Тобто усі зміни потрібно зробити вчасно, щоб було багато часу для їх підготовки», – зауважив Гіо Кобахідзе.

На панельній дискусії, під  час якої йшлося  про виклики щодо участі в повоєнних виборах для внутрішньо переміщених осіб та військовослужбовців, заступник Голови ЦВК Віталій Плукар зазначив, що питання вимушено переміщених осіб, актуалізація реєстру виборців та голосування військовослужбовців – пріоритетні. Насамперед заступник Голови Комісії зупинився на ідентифікації майбутніх викликів щодо актуалізації відомостей про виборців.

 

У своєму виступі Віталій Плукар наголосив на ідеях, що обговорюються в робочих групах у Комісії щодо проблематики повоєнних виборів.

«Потрібні будуть глобальні інформаційні кампанії, аби усі виборці розуміли процедури, які вони матимуть у своєму арсеналі, для того, щоб належним чином реалізувати своє виборче право. Необхідно якісно переосмислити роль самих виборців та їх активну участь у виборах, для того, щоб бути зареєстрованими у списках. Адже величезна кількість людей змінила місце проживання і без їх активної участі в цьому процесі буде важко обійтись. Належне поширення таких інформаційних кампаній буде одним із викликів. Тож ми сподіваємось на продовження активної співпраці усіх стейкхолдерів», – наголосив Віталій Плукар.

Експертка з виборів ГО «Громадський холдинг «Група впливу» Ольга Мартиновська відзначила проактивну позицію Центральної виборчої комісії:

«Я дякую Центральній виборчій комісії за відкритість, прозорість, рекомендації. За те, що ЦВК готова до діалогу з громадськістю. Ми готові долучитись до інформаційно-просвітницької роботи, щоб роз’яснити переселенцям всі процедури організації голосування. При цьому особливими стейкхолдерами мають бути не лише ЦВК, а й громадські діячі. Також повинні підключитись всі зацікавлені особи, хто може допомогти в той чи інший спосіб. У нас збільшилась кількість осіб з інвалідністю, зокрема, ветеранів, ветеранок, тому потрібно подбати про доступність виборчих дільниць, щоб максимально дозволити таким людям проголосувати».

Експерт IFES Україна   Олександр Клюжев зауважив, що значна частина виборців серед переміщених осіб мають намір далі змінювати своє місце проживання або в середині країни, або за кордоном. Ситуація стабілізується або після завершення війни з росією, або після зниження інтенсивності бойових дій. Як свідчить опитування, 30 % виборців не визначилися, де вони перебуватимуть і як будуватимуть своє майбутнє життя. І це великий виклик для адміністраторів повоєнних виборів, а також для Державного реєстру виборців.

Особлива увага під час круглого столу приділялась голосуванню військовослужбовців. Всі погодились, що це – надважливе питання.

«Для забезпечення виборчих прав військовослужбовців необхідна стабілізація ситуації і завершення війни. Всі інші опції є по суті компромісом для виборчих прав військовослужбовців. Для того, щоб створити стандарти волевиявлення, потрібно забезпечити голосування військовослужбовців на звичайних виборчих дільницях», – наголосив експерт Міжнародної фундації виборчих систем (IFES) в Україні Олександр Клюжев.

Окрема панельна дискусія була присвячена викликам протидії виборчим правопорушенням у закордонному виборчому окрузі. В межах цієї частини обговорення учасникам було представлено дослідження, підготовлене Всеукраїнською громадською організацією «Громадянська мережа «ОПОРА» за підтримки Міжнародної фундації виборчих систем (IFES) в Україні «Взаємодія правоохоронних органів України та Республіки Польща для запобігання та протидії порушенням виборчих прав громадян України у Польщі».

Під час цієї панельної дискусії йшлося про можливі провокації та як до них підготуватись, щоб протистояти.

«Під час виборів можуть бути різноманітні провокації: спроба підпалу виборчих урн, бюлетенів. Перелік питань, які можуть виникнути на території виборчої дільниці, достатньо великий. Тому потрібно, щоб представники органів прокуратури, наприклад, могли провести практичні семінари і підготувати до протиправних дій, які можуть бути вчинені. Я впевнений, що 95 відсотків послів не знають, якими повноваженнями вони наділені згідно Кримінального процесуального кодексу України. І якщо у нас буде можливість укладення двосторонніх угод з країнами, де ми будемо проводити вибори, тобто потенційно утворювати виборчі дільниці за межами дипломатичних установ, обговорити моменти щодо реагування на правопорушення в рамках цих угод», –  зауважив директор департаменту консульської служби Міністерства закордонних справ України Роман Горяйнов.

Своєю чергою член ЦВК Сергій Постівий окреслив основні виклики організації голосування наших виборців за кордоном. Зокрема, головна з них – це законодавче визначення правил повоєнних виборів. Крім того, є потреба у збільшенні мережі виборчих дільниць.

«Може стати викликом й укладання двосторонніх угод про співробітництво з країнами, де перебувають наші громадяни, оскільки це потребує часу і залежить не лише від української сторони. Слід сказати й про фінансування, яке без законодавчого визначення повоєнних виборів спрогнозувати сьогодні досить складно. Наступне питання – це налагодження ефективної комунікації з нашими виборцями за кордоном, визначення ефективних джерел комунікації та формування комунікаційної стратегії. Серед ймовірних проблем – і організація передвиборної агітації за кордоном. Потрібно не забувати й про захист виборчих прав українських громадян, мається на увазі забезпечення можливості оскарження порушених прав та їх захист.

Також має відбутися пошук балансу навантаження на закордонні виборчі комісії, наші посольства, консульства та МЗС. Воно має бути розподілено таким чином, щоб всі задіяні в організації голосування особи змогли якісно впоратися з цією роботою. І врешті стане великою проблемою необхідність чималого часу на організацію виборів за кордоном, насамперед, з точки зору налагодження взаємодії з країнами перебування наших виборців, додаткового врегулювання з їх внутрішніми процедурами, а передувати цьому має формування виборчих правил на національному рівні», – наголосив член ЦВК Сергій Постівий.

Насамкінець народна депутатка України Аліна Загоруйко зазначила, що попереду чекає велика робота, зокрема, у Верховній Раді України, щодо ухвалення певних рішень. Але ці рішення не можуть прийматися без широкого обговорення та залучення всіх зацікавлених сторін. Тому це обговорення – не останнє.

Повоєнні вибори – одна з найчутливіших та багатокомпонентних тем сьогодення. Й ретельна підготовка до них – свідчення того, що, як було сказано під час заходу, Україна не може виграти війну і програти мир.

Наші воїни стоять за демократичні цінності на полі бою, ми ж маємо забезпечити збереження цих демократичних цінностей зараз і після нашої Перемоги.

Пресслужба
Секретаріату Комісії