Сайт працює у тестовому режимі

Офіційний вебсайт

ЦЕНТРАЛЬНА ВИБОРЧА КОМІСІЯ

Зверенння успішно відправленно

Представники ЦВК взяли участь у семінарі щодо захисту виборів в Україні

22.04.2024 - 15:24

Також Голова та члени Комісії виступили перед представниками держав-членів Міжнародного інституту демократії та сприяння виборам (International IDEA) і підписали Меморандум про взаєморозуміння між Центральною виборчою комісією та International IDEA.

Міжнародний інститут демократії та сприяння виборам організував захід “Захист виборів в Україні: семінар розвитку спроможностей” для виявлення та пошуку рішень стосовно викликів доброчесності виборів в Україні та формулювання пропозицій дієвих рішень. Учасники семінару – Голова та члени Центральної виборчої комісії – отримали всебічне розуміння щодо комплексного підходу до захисту виборів, управління ризиками, кризами та формування стійкості за допомогою комплексного підходу.

Завершивши семінар, представники ЦВК взяли участь у брифінгу з представниками держав-членів International IDEA, серед яких, зокрема, Чилі, Бельгія, Ботсвана, Мексика, Швейцарія, Естонія, Франція, Швеція, США, Південна Африка, Канада.

У своєму вітальному слові Генеральний секретар International IDEA Кевін Казас-Замора наголосив на підтримці України урядів, парламентів та виборчих органів різних країн, представники яких були присутні на заході.  

“Україна багато зробила для того, щоб зміцнити суверенітет, й усі демократичні країни мають згуртуватися навколо неї, щоб підтримати її боротьбу у війні, яка триває, й забезпечити їй належне майбутнє в демократичному світі. Перші повоєнні вибори в Україні будуть запорукою того, що демократія в країні зміцнюється й утверджується.

International IDEA допомагає облаштувати надійну систему керування ризиками, що виникатимуть у зв’язку з майбутніми виборчими процесами, налагодити комунікацію з безпосередніми учасниками виборчого процесу та забезпечити міжнародну підтримку.

Власне, нинішня подія – це запорука того, що це все вже відбувається. Адже партнери нашої організації одностайно підтримують Україну, її демократичні зусилля”, – підкреслив  Кевін Казас-Замора.

Також Голова ЦВК Олег Діденко у своєму виступі наголосив на двох важливих темах: псевдовибори рф та інформаційні кампанії країни-агресора.

“Так звані вибори президента рф, які відбулися, зокрема, і на тимчасово окупованих територіях України, є абсолютно нелегітимними і є черговою  цинічною спробою росії легітимізувати окупацію українських земель. Ці “вибори” – приклад  того, як рф нехтує демократичними інститутами, зокрема інститутом виборів, абсолютно не дотримуючись загальновизнаних практик та міжнародних стандартів. На конкретних прикладах ми спостерігали масштабні фальсифікації, бачили, що дотримання виборчих процедур не має для росії жодного значення.

І закономірною реакцією на ці псевдовибори з боку іноземних держав, міжнародних організацій, зокрема,  International IDEA та більшості держав-членів, які входять до її складу, стало невизнання результатів цих “виборів” на українських тимчасово окупованих територіях”, – зазначив Олег Діденко.

Крім того, Голова ЦВК звернув увагу на чергову дезінформаційну хвилю росії, спрямовану на дестабілізацію ситуації в Україні та послаблення підтримки з боку наших міжнародних партнерів.

“Серйозна інформаційна кампанія, яку вже почала розгортати рф, стосується начебто спливу строків повноважень Президента України, у звʼязку з чим після 20 травня 2024 року він нібито втрачає легітимність.

Хочу наголосити, що такі заяви не мають під собою жодних правових підстав. Україна є демократичною країною, в якій діють закони, діє Конституція. Зокрема, закон про воєнний стан забороняє зараз проводити вибори. Системний аналіз Конституції також фактично не допускає вибори в умовах повномасштабної війни. Водночас Конституція передбачає принцип безперервності здійснення повноважень центральними органами влади до моменту вступу на посаду новосформованих органів, зокрема й Президентом України”, – зауважив Олег Діденко і додав, що ми не рф, для якої важливо показати результат, фальсифікувавши процес. Вибори в Україні повинні бути демократичними, вільними, відбуватися в умовах політичної конкуренції і свободи, в безпечних умовах, коли ніщо не загрожує життю та здоров’ю громадян. Більше про повоєнні вибори, основні виклики та напрацювання Комісії щодо пошуку шляхів їх подолання присутнім розповіли члени ЦВК.

 

 

Важливим результатом зустрічі стало підписання Меморандуму про взаєморозуміння між Центральною виборчою комісією та Міжнародним інститутом демократії та сприяння виборам. Меморандум спрямований на зміцнення співпраці у сферах взаємного інтересу для покращення виборчого процесу в Україні.

Насамкінець Олег Діденко подякував International IDEA за всебічну та непохитну підтримку України в такий вкрай складний і напружений період нашої історії та висловив сподівання на подальшу поглиблену та ефективну співпрацю у майбутньому.

Пресслужба
Секретаріату Комісії