Сайт працює у тестовому режимі

Офіційний вебсайт

ЦЕНТРАЛЬНА ВИБОРЧА КОМІСІЯ

Зверенння успішно відправленно

ЦВК розглянула діяльність Виноградівської міської ТВК 

23.04.2024 - 18:03

Як повідомлялося, 1 квітня 2024 року Комісія визнала такою, що не відповідає вимогам законодавства про вибори та порушує виборчі права громадян, бездіяльність Виноградівської міської ТВК, яка полягала у неприйнятті нею рішення щодо визнання обраним депутатом Виноградівської міськради наступного за черговістю кандидата в депутати від Закарпатської обласної організації Політичної партії “Команда Андрія Балоги” замість депутата, чиї повноваження достроково припинено рішенням президії партії. А також – зобов’язала вказану ТВК не пізніше 15 квітня 2024 року вирішити зазначене питання та невідкладно поінформувати про це ЦВК.

Однак 18 квітня 2024 року до Комісії надійшов лист за підписом голови цієї виборчої комісії, в якому повідомлялося, що заплановане на 12 квітня 2024 року засідання ТВК, на якому мало бути розглянуте питання заміщення депутата, не відбулося через недостатню явку на нього членів комісії. 

Відтак ЦВК визнала такою, що не відповідає вимогам законодавства про вибори та порушує виборчі права громадян, бездіяльність Виноградівської міської ТВК, яка полягає у неприйнятті нею рішення щодо визнання обраним депутатом Виноградівської міськради наступного за черговістю кандидата в депутати від указаної місцевої організації політичної партії, та невиконанні постанови Комісії від 1 квітня 2024 року № 18.

Також Комісія встановила факт одноразового грубого порушення цією ТВК законодавства України, невиконання рішення виборчої комісії вищого рівня та достроково припинила повноваження всього її складу.

При цьому місцеві організації політичних партій (крім заборонених у судовому порядку), за поданням яких до складу цієї ТВК було включено осіб, повноваження яких достроково припинено, можуть не пізніше 18 години 25 квітня 2024 року подати до ЦВК кандидатури для включення до складу зазначеної виборчої комісії. 

Окрім того, беручи до уваги тривалу бездіяльність Виноградівської міської ТВК, з метою забезпечення реалізації виборчих прав громадян України, керуючись наданими законами України повноваженнями, Комісія прийняла рішення вирішити питання заміщення депутата самостійно. Тож ЦВК визнала обраним депутатом Виноградівської міськради на перших місцевих виборах від Закарпатської обласної організації Політичної партії “Команда Андрія Балоги” наступного за черговістю кандидата в депутати в єдиному багатомандатному виборчому окрузі за єдиним виборчим списком цієї організації політичної партії Йосипа Жодані.

Також Комісія зобов’язала керівництво новосформованого складу Виноградівської міської ТВК не пізніше ніж на наступний день після формування нового її складу вжити заходів щодо повідомлення Йосипа Жодані про визнання його обраним депутатом Виноградівської міськради та необхідність подання до ТВК для реєстрації його депутатом необхідних документів, а також про наслідки неподання таких документів.

Пресслужба
Секретаріату Комісії