Сайт працює у тестовому режимі

Офіційний вебсайт

ЦЕНТРАЛЬНА ВИБОРЧА КОМІСІЯ

Зверенння успішно відправленно

ЦВК достроково припинила повноваження всього складу Старокостянтинівської міської ТВК та визнала обраними трьох депутатів міської ради 

10.04.2023 - 16:56

Комісія розглянула окремі питання діяльності Старокостянтинівської міської територіальної виборчої комісії Хмельницького району Хмельницької області.

Зокрема, до ЦВК надійшли заяви Хмельницької територіальної організації Радикальної Партії Олега Ляшка та Старокостянтинівської міської партійної організації політичної партії “НАШ КРАЙ” щодо бездіяльності цієї ТВК. Така бездіяльність полягала в невирішенні цією комісією питання про визнання обраними депутатами Старокостянтинівської міської ради наступних за черговістю кандидатів у депутати у виборчих списках місцевих організацій указаних політичних партій замість депутатів, чиї повноваження достроково припинено рішеннями їх з’їздів, зокрема, на виконання відповідних рішень Хмельницького окружного адміністративного суду, які набрали законної сили. 

Як вбачалося з наявних у Комісії документів Старокостянтинівська міська ТВК неодноразово скликала засідання для вирішення питань щодо виконання рішень суду та заміщення депутатів. Однак жодне із них не відбулося через неповноважність засідань у зв’язку з неприбуттям на них необхідної кількості членів комісії. Тож відповідні рішення вказана виборча комісія до сьогодні не ухвалила.

Відтак ЦВК задовольнила вказані заяви та визнала такою, що не відповідає вимогам законодавства про вибори і порушує виборчі права громадян, бездіяльність Старокостянтинівської міської ТВК, яка полягає у неприйнятті нею рішень щодо визнання обраними депутатами Старокостянтинівської міської ради наступних за черговістю кандидатів у депутати у виборчих списках місцевих організацій указаних політичних партій, зокрема, на виконання рішень Хмельницького окружного адміністративного суду, що набрали законної сили. А також – встановила факт систематичних і грубих порушень цією ТВК законодавства України та достроково припинила повноваження всього її складу.

При цьому встановлено, що місцеві організації політичних партій (крім заборонених у судовому порядку), за поданням яких до складу цієї ТВК було включено осіб, можуть не пізніше 18 години 12 квітня 2023 року подати до Комісії кандидатури для включення до її складу.

Разом з тим, враховуючи тривалу бездіяльність Старокостянтинівської міської ТВК та керуючись наданими законами України повноваженнями, Комісія прийняла рішення за власною ініціативою вирішити питання заміщення депутатів міської ради, на підставі наданих цією ТВК відомостей та документів.

Відтак ЦВК визнала обраними депутатами Старокостянтинівської міської ради на перших виборах депутатів Старокостянтинівської міської ради 25 жовтня 2020 року від місцевих організацій вказаних політичних партій наступних за черговістю кандидатів у депутати у єдиному багатомандатному виборчому окрузі за єдиними виборчими списками. А саме: від Хмельницької територіальної організації Радикальної Партії Олега Ляшка – Бурлакова В.В., від Хмельницької обласної організації політичної партії “НАШ КРАЙ” – Ниник У.Б. та Круторогого О.П.

Окрім того, ЦВК зобов’язала голову новосформованого складу Старокостянтинівської міської ТВК, а в разі його відсутності чи неможливості виконання ним своїх повноважень – його заступника не пізніше ніж на наступний день після сформування її нового складу вжити заходів щодо повідомлення вказаних осіб про визнання їх обраними депутатами Старокостянтинівської міської ради та необхідність подання до ТВК для реєстрації їх депутатами необхідних документів, а також щодо наслідків неподання таких документів.

Пресслужба
Секретаріату Комісії